Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Denuklearizace KLDR? Hotová má být do 2,5 roku. A Trump už byl nominován na Nobelovku

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington/Oslo/Soul - Dva norští poslanci po summitu USA-KLDR navrhli amerického prezidenta Donalda Trumpa na Nobelovu cenu za mír za rok 2019. Na historické schůzce v Singapuru bylo dohodnuto, že se Severní Korea vzdá jaderných zbraní.

"To, co se teď děje, je historické. Myslím, že můžeme vyslat jasný signál, když Trumpovi dáme cenu za mír," uvedl norský poslanec za pravicově populistickou Pokrokovou stranu Per-Willy Amundsen, který spolu s kolegou Christianem Tybringem-Gjeddem šéfa Bílého domu za setkání s Kim Čong-unem na ocenění nominoval.

Trumpovo jméno bylo na seznamu navržených na Nobelovu cenu za rok 2018, bylo ovšem vyškrtnuto, neboť se zjistilo, že nominace byla zfalšovaná. Osoba, která prezidenta údajně navrhla, o tom nic nevěděla.

Na počátku dubna vyjádřil také jihokorejský prezident Mun Če-in názor, že by měl Trump ocenění dostat. Na cenu za rok 2019 už v květnu Trumpa navrhla také skupina 18 republikánů. Ocenění by podle nich měl získat "jako uznání své práce zaměřené na ukončení korejské války a denuklearizaci Korejského poloostrova a za přínos míru v regionu".

Spojené státy doufají, že dosáhnou zásadního jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujícího dvou a půl roku. 

Šéf diplomacie USA Mike Pompeo dnes přijel do Soulu, aby informoval o průběhu summitu jihokorejské oficiální činitele, a poté odpovídal na otázky novinářů, Jedna z nich zněla, zda by USA chtěly dosáhnout zásadního jaderného odzbrojení Severní Koreje během současného Trumpova prezidentského mandátu. "Ano, rozhodně," odpověděl Pompeo. "Doufáme, že toho dokážeme dosáhnout během dvou a půl roku."

Témata:  Donald Trump Nobelova cena Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy