Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí Japonci dospívají dříve, nese to s sebou ale jistý problém

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonská vláda schválila zákon, který sníží věk dospělosti z 20 na 18 let. Mimo jiné to znamená, že se všichni osmnáctiletí budou moci brát bez souhlasu rodičů. Změna se však netýká alkoholu, ten budou moci pít až od 20 let, jako tomu bylo doposud.

Zákon vstoupí v platnost v roce 2022. Podle BBC je to poprvé, co se mění hranice dospělosti od roku 1876, kdy byla v Japonsku zavedena. Největší změna se týká vstupu do manželství. Zatím se mohou mladí muži ženit od 18 let a dívky vdávat od 16 let, pokud s tím souhlasí jejich rodiče; jinak musejí počkat, až je jim 20 let. Podle nového zákona se posouvá věk, odkdy se mohou dívky vdávat, na 18 let. 

Mladí si také moci sami žádat o kreditní karty nebo si brát půjčky. Nadále ovšem nebudou smět až do 20 let pít alkohol, kouřit, hrát hazardní hry nebo adoptovat děti.

Už v roce 2015 vláda snížila věk voličů z 20 na 18 let. Snížení věku pro dosažení dospělosti má pomoci oživit stárnoucí společnost s klesající porodností.

Témata:  Japonsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy