Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázaný film o proroku Mohamedovi? Saúdská Arábie ho nakonec pustí do kin

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie učinila nečekaný krok a povolila v kinech životopisný film z období raného islámu nazvaný The Message, známý i pod názvem Mohammad: Messenger of God. Snímek syrského režiséra Mustafy Akkáda z roku 1976 je ve většině arabských zemí zakázán.

Snímek byl natočen v anglické a arabské verzi vždy s jiným obsazením. V anglické hraje Anthony Quinn a Irene Papasová a tato verze byla nominována na Oscara v kategorii nejlepší hudba. V arabské verzi hrál Egypťan Abdalláh Ghajt a Syřanka Muna Vásifová.

Režisér Akkád zemřel v roce 2005 při atentátu na hotel v Ammánu, kde zahynulo i několik desítek lidí. Jeho syn Málik Mustafá Akkád agentuře AFP řekl, že nic ho neučinilo šťastnějším než fakt, že se film po tolika těžkostech promítá. Připomněl, že v Kuvajtu je stále zakázaný.

Kina v Saúdské Arábii budou promítat zrestaurovanou verzi původního filmu pořízenou z originálních negativů. Akkádův syn řekl, že otec si vždy přál, aby se snímek, pojednávající o bojích Mohameda a jeho stoupenců, promítal na velkých plátnech. Akkád při natáčení neporušil zásadu nezpodobování Proroka - Mohamed na záběrech nikde vidět není.

Saúdská Arábie v rámci sociálních reforem zrušila zákaz provozu kin a letos začala promítat v několika sálech. Diváci v nich viděli například filmy Black Panther nebo Psí ostrov.

Témata:  Saúdská Arábie kina muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy