Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci z lodě Aquarius dorazí do Valencie zřejmě v neděli. Nedělejte z toho "spektákl", žádá starosta

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Valencie - Tři plavidla s migranty z lodě Aquarius by měla do španělské Valencie dorazit v neděli dopoledne. Podle agentury Europa Press všichni uprchlíci dostanou z humanitárních důvodů tříměsíční povolení k pobytu a v této lhůtě se budou posuzovat jejich případy jednotlivě.

Lodě s africkými uprchlíky propluly v noci na dnešek úžinou mezi Korsikou a Sardinií. "V neděli by (tyto lodě) měly začít postupně vplouvat do přístavu, ale uvědomte si, že loď není letadlo ani vlak a její příjezd závisí na meteorologických podmínkách," řekl valencijský starosta Joan Ribó. 

Španělský rozhlas Cadena SER odhadl, že první z lodí by mohla do přístavu vplout kolem 8:00 SELČ, pokud se výrazně nezmění počasí. Jako první má vplout italská loď Dattilo, na níž je nejvíce migrantů.

Starosta Ribó také vyzval novináře a politiky, aby nedělali z příjezdu těchto lodí "spektákl" a aby respektovali důstojnost běženců. On sám v neděli do přístavu nepůjde. 

Mezi asi 625 migranty jsou děti, nezletilí, několik těhotných žen. Někteří běženci mohou mít popáleniny od slunce či jiná zranění, na moři jsou už téměř týden a zpočátku pluli všichni na přeplněné lodi Aquarius, než byla většina z nich přemístěna na dvě italská doprovodná plavidla.

Po ošetření zdravotníky začnou migranty registrovat úředníci. Pokud zjistí, že například některý z běženců má trestní minulost nebo má zakázán vstup do země, bude tento člověk poslán do detenčního zařízení pro uprchlíky. 

Přes šest stovek migrantů nalodili na Aquarius u libyjských břehů minulý víkend záchranáři z organizace SOS Méditerranée. V noci na dnešek organizace oznámila, že se tehdy dva lidé (Súdánec a Nigerijec) utopili. Se 629 migranty plula v neděli loď Aquarius do Itálie, jejíž nová vláda, která slíbila ve volební kampani zastavit masovou vlnu migrace do země, loď odmítla přijmout.

Loď Aquarius odmítli i Francouzi. Ve čtvrtek ale francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud splní kritéria pro azyl.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy