Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohutný požár zasáhl uměleckou školu v Glasgow

požár
požár
Foto: Pixabay

Glasgow (Británie) - Rozsáhlý požár již podruhé během čtyř let poškodil historickou budovu Mackintosh Building v centru skotského města Glasgow.

S ohněm bojovalo dnes časně ráno více než 60 hasičů a záběry na sociálních sítích ukazovaly plameny a dým stoupající z budovy, uvedla agentura AP.

Jednu z nejvýznamnějším staveb ve Skotsku, postavenou na přelomu 19. a 20. století podle plánů secesního umělce a architekta Charlese Rennieho Mackintoshe, již v roce 2014 poškodil oheň. Poté byla s velkými náklady opravena. Dnes časně ráno však opět byla v plamenech. Příčiny zatím nejsou jasné, žádné oběti či zranění dosud nebyly hlášeny.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová na twitteru napsala, že ji požár láme srdce. "Je to zjevně nesmírně vážná situace. O dnešní noci jsem nejprve myslela na bezpečí lidí, ale srdce mě bolí kvůli milované Glasgow School of Art," poznamenala. Stínový ministr Paul Sweeney označil hořící školu za "architektonicky nejvýznamnější budovu v Glasgow".

Témata:  Velká Británie požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy