Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co ukázala kauza lodi Aquarius? Země EU si nenechají nic diktovat

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Odmítnutí Itálie přijmout loď Aquarius s více než 600 migranty nevzbudilo v ostatních evropských zemích vlnu protestů. To podle agentury AFP ukazuje, že nejtvrdší rétorika ohledně imigrace v Evropě úspěšně vede.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil Itálii za nezodpovědnou, ale zůstal v tom sám. Zdá se, že pokud jde o migrační krizi, je ochrana vnějších hranic Evropské unie jediným bodem, na němž se členské státy po letech sporů shodnou.

Naproti tomu italskou vládu podpořily Maďarsko a Slovensko. Evropská komise si však dala dobrý pozor, aby na někoho neukázala prstem, a spokojila se s výzvami k solidaritě mezi členskými státy a k humánnímu postoji vůči migrantům, které je třeba zachránit na moři.

To, že Itálie neumožnila lodi Aquarius zakotvit, je radikální rozhodnutí, uvedl vědec z Nanteské univerzity Yves Pascouau. Připomněl, že v roce 2013, kdy také zaznívaly výzvy k solidaritě, se Itálie zachovala přesně naopak než teď a spustila humanitární operaci Mare Nostrum.

"Změna na italské politické scéně odráží změnu, kterou lze pozorovat v evropských státech obecně," řekl Pascouau. Kauza Aquarius podle něj dokládá, že "evropská politická scéna se pomalu mění a navrch získávají restriktivní a tvrdé postoje" hlásající uzavření hranic.

Takové názory dlouhodobě zastávaly země visegrádské skupiny (Maďarsko, Česká republika, Polsko, Slovensko), které se postavily proti kvótám na přerozdělování uprchlíků v horizontu dvou let, přijatým v roce 2015 během vrcholu uprchlické krize (EU registrovala 1,26 milionu žádostí o azyl). Zmíněný postoj se ale už netýká jen této úzké skupiny.

"Evropská unie byla zpočátku ostře rozdělená mezi Západ a Východ, ale to už neplatí," poznamenala Elena Sánchezová Montijanová ze španělského fóra CIDOB. Poukázala na to, jaký měla protiimigrační rétorika úspěch ve volbách v několika zemích, mimo jiné v Itálii a Rakousku, kde krajní pravice nakonec usedla ve vládě.

I německá kancléřka Angela Merkelová, která až do roku 2015 ztělesňovala politiku otevřené náruče, se dnes podle analytičky potýká v souvislosti s migrací s "vážnou vnitropolitickou krizí". Oponuje jí ministr vnitra Horst Seehofer. A s tímto německým ministrem a jeho italským protějškem chce rakouský kancléř Sebastian Kurz vytvořit "osu ochotných", tady skupinu odhodlanou bojovat proti nelegální migraci.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy