Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda si spletla občana s uprchlíkem. Skoro rok ho věznila neoprávněně

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ottawa - Kanadský občan Olajide Ogunye původem z Nigérie žaluje kanadskou vládu. Myslela si, že je nelegální migrant, a neprávem ho osm měsíců věznila.

 Jako odškodnění žádá Ogunye deset milionů kanadských dolarů (168 milionů korun), napsal portál BBC.

Incident se stal 1. června 2016. Když chtěl sedmačtyřicetiletý Ogunye toho dne odjet ze svého domova, zadržel ho příslušník cizinecké policie, který mu předložil zatykač na jméno Oluwafemi Kayode Johnson. Ten v minulosti neúspěšně žádal o azyl a v 90. letech byl deportován, podle úřadů se ale nelegálně do Kanady vrátil.

Ogunye se pokusil prokázat, že není hledaným přistěhovalcem. Jako důkaz předložil své doklady, certifikát s uděleným občanstvím a také číslo zdravotního pojištění. Policie mu sdělila, že na stanici problém vyřeší. Po odebrání otisků prstů ale policie údajně zjistila, že patří Johnsonovi. Od té doby strávil Ogunye osm měsíců ve vazbě, než se vyjasnilo, že se opravdu nejmenuje Johnson.

Témata:  Kanada uprchlíci věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy