Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Valencie dorazila loď z migranty Aquarius

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Valencie (Španělsko) - Ve východošpanělské Valencii dnes zakotvila první ze tří lodí vezoucích přes 600 afrických běženců z lodi Aquarius, které odmítly přijmout Itálie a Malta.

Do přístavu vplul člun italské pobřežní hlídky s 274 lidmi na palubě. Než budou moci přejít na pevninu, podstoupí migranti předběžnou lékařskou prohlídku, uvedl mluvčí místní vlády.

Přes šest stovek běženců nalodili na Aquarius před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Tamní nová vláda ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

V sobotu Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy