reklama

Dětští uprchlíci jsou francouzskými pohraničními strážemi zneužíváni, vězněni a nelegálně posíláni zpět do Itálie, varuje v nové zpráva organizace Oxfam. Děti mladší 12 let byly podle dokumentu drženy v buňkách přes noc bez jídla, vody, přikrývek nebo přístupu k oficiálním zákonným zástupcům. Tyto podmínky jsou v rozporu s právními předpisy Francie a Evropské unie (EU), píše server The Independent.

Francouzská policie podle organizace běžně zastavuje děti bez doprovodu a vrací je do Itálie. Policisté to prý dělají tak, že upraví jejich dokumenty tak, aby vypadaly starší, nebo aby se zdálo, že chtěly být poslány zpátky. Hraniční hlídky také prořezávaly dětem podrážky nebo jim sebraly SIM karty z mobilních telefonů, uvedl zaměstnanec společnosti Oxfam. Jedna eritrejská dívka, označená jako „velmi mladá", byla podle zprávy nucena chodit po nezpevněné silnici a nést její 40denní dítě.

Italským pohraničním městem Ventimiglia během devíti měsíců do letošního dubna prošlo přibližně 16 500 uprchlíků a migrantů. „Většina z nich uprchla před válkou a pronásledováním v zemích jako Sýrie, Afghánistán, Súdán a Eritrea. Mnozí se snažili dostat do zemí EU, jako je Spojené království, Francie, Německo a Švédsko,“ píše server. Zhruba čtvrtinu z nich podle aktivistů tvoří děti bez doprovodu.

Podle Oxfamu jim nebyla poskytnuta příležitost navštěvovat školy ani jinou odbornou přípravu, nebyly jim ani podány žádné informace o tom, jak žádat o azyl nebo jak se spojit s rodinnými příslušníky v jiných evropských zemích. „Po měsících nebo dokonce letech čekání se mnozí rozhodnou pokračovat v cestě na vlastní pěst, zatímco jiní jsou vyhozeni z center, jakmile jim je 18 let,“ uvádí The Independent.

Mnoho lidí spí pod dálnicí přímo před městem Ventimiglia, protože jediné nedaleké přijímací zařízení je střeženo policií a je povinné tam odevzdat otisky prstů, což mnohé odrazuje. Zatímco spí v drsných podmínkách, nemají přístup k čisté vodě ani toaletám a jejich stany nebo lepenkové chatky jsou často zničeny na příkazy místních úřadů.

„Děti, ženy a muži, kteří uprchli před pronásledováním a válkou by neměly být ze strany francouzských a italských úřadů zneužíváni a zanedbáváni," upozorňuje Elisa Bacciottiová, ředitelka kampaní společnosti Oxfam Italy.

„Nedostatek základních služeb a informací v italském přijímacím systému způsobuje, že se mnoho lidí dostává do nejistých a nebezpečných situací. Lidem toužícím požádat o azyl v zemi, kde žijí jejich rodinní příslušníci, jsou na každém kroku házeny klacky pod nohy,“ tvrdí.

„Evropa musí stanovit svůj azylový systém a sdílet odpovědnost za ubytování žadatelů o azyl. Vlády a úředníci na hranicích by měli chránit zvláštní potřeby a práva dětí, místo aby je nelegálně tlačili zpět do jiných zemí. Děti by nikdy neměly být drženy ve věznicích nebo vystavovány krutému zneužívání,“ burcuje Bacciottiová.

Zpráva Oxfamu vyzývá členské státy EU, aby zajistily rovnoměrnější sdílení odpovědnosti za uprchlíky. Vyzývá také EU, aby vzala v úvahu oprávněné potřeby žadatelů o azyl a aby zajistila, že rodiny budou znovu sloučeny. Požaduje, aby francouzská vláda okamžitě zastavila nelegální navracení dětí do Itálie a snažila se ukončit údajné zneužívání ze strany francouzské policie a pohraniční stráže.