Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vyvolal jednání mezi Trumpem s Kimem?

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

New York - Kroky, které vedly v nedávný americko-severokorejský summit, odstartoval americký podnikatel. Ten na žádost Severokorejců kontaktoval zetě a poradce Donalda Trumpa Jareda Kushnera.

Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na americké úřední zdroje.

Finančník Gabriel Schulze se podle newyorského deníku specializuje na obchodování na exotických trzích, kromě KLDR je to Mongolsko nebo Etiopie. V Pchjongjangu si vytvořil síť užitečných kontaktů. S Trumpovou rodinou se seznámil před několika lety, když americký realitní magnát a budoucí prezident zkoumal možnosti byznysu v asijských zemích.

Schulze podle The New York Times oslovil Kushnera loni v létě s tím, že severokorejské vedení má o summit zájem. Sám Kushner se ale ve věci dál přímo neangažoval, o iniciativě jen informoval tehdejšího šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikea Pompea.

Proč neoslovil ministerstvo zahraničí, není podle newyorského listu jasné. Důvodem možná byly nedobré Kushnerovy styky s tehdejším ministrem Rexem Tillersonem, jehož Pompeo později ve funkci nahradil.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy