Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Nejméně tři lidé zemřeli, přes 200 bylo zraněno

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tokio - Západojaponskou prefekturu Ósaka zasáhlo dnes ráno silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně tři mrtvé a přes 200 zraněných. V oblasti byl přerušen provoz vysokorychlostních vlaků, jaderné elektrárny poničeny nebyly.

Zemětřesení mělo podle zpřesněných výsledků měření sílu 6,1 stupně Richterovy škály, původně se uvádělo 5,9 stupně. 

Oběťmi jsou dva muži starší 80 let a devítiletá dívka. Média uvedla, že dívku uvěznila zřícená zeď na plovárně v obci severně od města Ósaka. Otřesy, které zasáhly druhé největší japonské město Ósaka a okolí, podle veřejnoprávní televize NHK zranily více než 200 lidí.

Ohnisko otřesů leželo v hloubce deseti kilometrů na severu prefektury Ósaka. Podle agentury AP otřesy rozbíjely sklo, praskal beton i asfalt na silnicích a také se zřítily části některých budov. Televize rovněž přinesly záběry zboží vysypaného na podlahách obchodů. Bylo vidět také popraskané vodní potrubí a vznícené domy. Výstraha před tsunami vydána nebyla.

Témata:  Japonsko zemětřesení

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy