Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie dočasně uzavřela přechod v Bosně a zastavila migranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sarajevo - Policie dnes v Bosně nakrátko uzavřela hraniční přechod s Chorvatskem. Chtěla zastavit skupinu migrantů mířících do Evropské unie.

S odvoláním na bosenskou pohraniční policii o tom informovala agentura Reuters. Agentura AP uvedla, že běženců bylo zhruba 100.

Na druhou stranu hranice poslalo své policisty i Chorvatsko. Jeho úřady nicméně dnešní dění zatím nekomentovaly.

Představitel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na Západním Balkánu Peter van Der Auweraert zveřejnil na twitteru videozáznam ukazující stovky migrantů, většinou mužů s batohem a několik dětí, jak jdou lesem směrem k hraničnímu přechodu Maljevac. Situaci označil za "velmi znepokojivý vývoj, jenž by mohl vyvolat reakci, která není v ničím zájmu".

Bosna je podle van Der Auweraerta už teď pod tlakem kvůli přílivu běženců a jakýkoli podobný incident může situaci ještě zhoršit. V rozhovoru s agenturou AP řekl, že místní obyvatelé by pak mohli začít na běžence nahlížet jako na "potížisty" a nikoli na lidi, kteří potřebují pomoc.

Témata:  Bosna a Hercegovina uprchlíci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.