Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Jižní Korea neuspořádají tradiční srpnové manévry

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy a Jižní Korea neuspořádají tradiční srpnové rozsáhlé manévry. Oznámila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová s tím, že společné vojenské cvičení bude pozastaveno do té doby, dokud Severní Korea bude v dobré víře přistupovat k mezinárodním jednáním s cílem jaderného odzbrojení Korejského poloostrova.

Americký prezident Donald Trump po singapurském summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který se uskutečnil 12. června, oznámil, že chce ukončit vojenská cvičení armáda USA a Jižní Koreje.

Manévry označil za nákladné a za zdroj napětí. Trump očekává, že pozastavení cvičení pomůže diplomatickým snahám o mír na poloostrově.

Srpnového cvičení se v loňském rozce zúčastnilo 17.500 amerických vojáků a přes 50.000 jihokorejských. Součástí manévrů byl nejen nácvik bojových operací, ale také počítačové válečné simulace. KLDR manévry kritizuje a považuje je za přípravu invaze.

Témata:  Bílý dům USA USA Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy