Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko má velké problémy s deportací uprchlíků, Irák posílá letadla zpět

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Deportace neúspěšných žadatelů o azyl dělají starosti nejen Německu, ale nově i Finsku. Potíž je s iráckými uprchlíky. Úřady v jejich vlasti totiž deportované kvůli chybějícím pasům posílají zpět do severské země.

Jen za minulý týden irácké úřady deportované ze dvou letů do Bagdádu vrátily zpět do Finska. "Irácká policie je odmítla přijmout, neboť uvedli, že se nevracejí dobrovolně. A také neměli pasy," uvedli aktivisté z podpůrné sítě Right to Live, která pomáhá uchazečům o azyl. Finská policie následně bez dalších podrobností potvrdila, že k takovým případům skutečně došlo.

Podle informací Right to Live se irácká policie z neznámého důvodu rozhodla neuznávat dočasné cestovní doklady a trvá na předložení pasů. Náhradní dokumenty Finsko vydává deportovaným od loňského roku, pokud nemají platné pasy.

Finsko se již několik let snaží uzavřít s Irákem bilaterální dohodu o repatriaci občanů, což by výrazně usnadnilo deportace. V případě takového ujednání by cestovní dokumenty vydával vyhoštěným přímo Irák a Helsinky by navíc mohly vypravovat speciální deportační lety.

Kvůli neexistenci dohody ale musí Finsko vyhoštěné posílat běžnými linkami s eskortou. Loni tak bylo deportováno 154 Iráčanů, další více než tisícovka souhlasila s dobrovolným návratem do vlasti. Podle aktuálních údajů platných k letošnímu dubnu čeká na deportaci z Finska 1700 lidí, většinou Iráčanů.

Témata:  Finsko uprchlíci Irák

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy