reklama

Novou etapu protiimigrační kampaně připravuje Rada Bílého domu pro vnitřní politiku (DHS) vedená Trumpovým poradcem Stephenem Millerem. Počítá se mimo jiné se zpřísněním vydávání studentských víz, s omezením víz pro sezónní zemědělské dělníky nebo se shromažďováním biometrických dat občanů problematických států, kteří přijíždějí do USA. 

Lidé, kteří žijí ve Spojených státech na základě dočasného povolení k pobytu, budou podle návrhu DHS obtížněji získávat právo žít v zemi trvale.

V současné době působí největší starosti Bílému domu kampaň kolem internace dětí. Demokraté i řada republikánů kritizují postup úřadů jako neúměrně krutý.

Místo uvolnění tvrdých regulí ale Bílý dům uvažuje o jejich dalším zpřísnění. Kritici Trumpovy vlády DHS obviňují, že chce zrušit zákon omezující dobu přípustné internace dětí odebraných stíhaným osobám. Délku této internace by pak mohla podle svého uvážení určovat pohraniční služba. "Odebírání dětí ilegálním migrantům nenařizuje žádný americký zákon, je důsledkem prezidentova dekretu přijatého už v lednu 2017," upozorňuje Politico.