Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová musí vrátit 300 tisíc eur kvůli fiktivnímu zaměstnáváni asistentky, potvrdil soud EU

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Šéfka francouzských nacionalistů Marine Le Penová musí vrátit částku 300.000 eur (7,7 milionu Kč), která jí byla vyplacena na pokrytí nákladů za zaměstnávání parlamentní asistentky. Dřívější rozhodnutí Evropského parlamentu dnes potvrdil soud EU.

Le Penová neprokázala, že její asistentka v období od prosince 2010 do února 2016 skutečně vykonávala nějakou činnost. Europarlament na to upozornil už v prosinci 2016.

Soud nyní konstatoval, že "je na poslancích Evropského parlamentu, a nikoli na parlamentu, aby prokázali, že obdržené částky byly použity na pokrytí skutečně vynaložených nákladů, které vznikly v plném rozsahu a výlučně z důvodu zaměstnávání jejich asistentů".

Soud rovněž odmítl, že by Le Penová byla vystavena diskriminačnímu a podjatému zacházení, neboť nepředložila žádný důkaz, na jehož základě by bylo možné mít za to, že europarlament obdobná řízení vedl v minulosti či v současné době vede pouze vůči poslancům Evropského paramentu ze strany Národní fronta (od 1. června se strana jmenuje Národní sdružení).

Problémy s fiktivním zaměstnáváním mají i další členové Le Penové strany. Francouzská justice například loni v prosinci obvinila jejího životního partnera a bývalého europoslance Louise Aliota, ze zneužití financí Evropského parlamentu.

Témata:  Marine Le Pen Soudní dvůr EU Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy