Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgické úřady pustily na svobodu Aliho Oulkadiho, který vezl teroristu z Paříže

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel - V Belgii byl podmínečně propuštěn francouzský občan Ali Oulkadi. Prý neměl o činnosti teroristů tušení, když jednoho z nich, Salaha Abdeslama, svezl autem. Oulkadi byl blízkým přítelem Abdeslamova bratra Brahima, který při útocích v Paříži v roce 2015 zahynul.

Oulkadi (33) má zákaz opustit belgické území, povinnost zdržovat se doma v určitých hodinách během dne, vyhýbat se určitým místům a také povinnost být v kontaktu s policií. Má také zákaz stýkat se s určitým okruhem lidí a pořizovat si zbraň.

Salah Abdeslam, který je jediným podezřelým, jenž přežil teroristické útoky v listopadu 2015 v Paříži, v březnu prohlásil, že nikdy nežádal Oulkadiho o pomoc.

Oba muži se sešli v Bruselu den po masakru a podle vyšetřovatelů Oulkadi Abdeslama ve svém voze vezl, když už po něm bylo vyhlášeno pátrání. Abdeslam tvrdí, že Oulkadi nevěděl o tom, že Abdeslam je "veřejným nepřítelem číslo jedna".

Abdeslam byl podle belgických vyšetřovatelů zapletený také do atentátů v Bruselu z března 2016, při nichž zahynulo na letišti a v metru 32 lidí. K oběma útokům se přihlásil Islámský stát.

Témata:  Belgie Salah Abdeslam teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy