Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oddělovaní dětí migrantů od rodičů? Mexiko tvrdí že jde o porušování lidských práv

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko/Washington – Šéf mexické diplomacie Luis Videgaray dnes kritizoval americké úřady za to, že na hranicích s jeho zemí oddělují děti migrantů od rodičů. Tento postup označil Videgaray za porušování lidských práv. 

Spojené státy minulý týden podle mexického tisku informovaly, že jejich úřady oddělily po přechodu hranic od rodičů od 19. dubna do 31. května 2342 dětí.

„Chci jménem vlády a mexického lidu vyjádřit kategorické a energické odsouzení těchto krutých a nehumánních postupů," řekl dnes mexický ministr zahraničí na tiskové konferenci v mexické metropoli. Mexiko podle něj nemůže být lhostejné k něčemu, co je jasným porušováním lidských práv.

Videgaray rovněž řekl, že jeho země už se obrátila se stížností na několik orgánů OSN i Organizace amerických států (OAS). Uvedl, že bude také úzce spolupracovat s vládami Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru. Právě z těchto zemí podle něj pochází většina z dětí migrantů oddělených v USA od rodičů.

Mexičtí konzulové už také navštívili americká zařízení, kde bylo na 1995 nezletilých oddělených od svých rodičů. Zabývají se také případem desetileté dívky s Downovým syndromem, která byla oddělena od matky po přechodu hranic do USA. Otec dívky má přitom podle Videgaraye ve Spojených státech povolení k pobytu.

Témata:  Mexiko USA děti migrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy