Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie je na pokraji převratu? Premiér hrozí prezidentovi sesazením

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Na politické scéně v Makedonii se vyostřuje spor o dohodu s Řeckem. Premiér Zoran Zaev pohrozil prezidentovi Ďorgemu Ivanovovi sesazením, pokud odmítne dokument podepsat dohodu, přestože by ho schválili občané v referendu.

Ivanov stejně jako jeho opoziční strana VMRO-DPMNE dohodu - řešící spor kompromisním novým názvem země Severní Makedonie - rezolutně odmítá. 

"Je tu snaha rozšířit parlamentní většinu a uděláme to výhradně pro sesazení prezidenta, pokud budeme muset. Občané rozhodnou, zda chtějí změnu názvu (země). Pokud bude v referendu dohoda přijata, nikdo nemá právo bránit jejich názoru," řekl premiér Zaev v úterý večer v rozhovoru poskytnutém televizi Kanal 5.

Parlament v úterý rozhodl, že zákon o ratifikaci dohody projedná ve zkráceném řízení. Vzhledem k tomu, že poslanci VMRO-DPMNE debatu bojkotují, je možné, že zákonodárný sbor ratifikaci schválí už dnes. 

Předpokládá se, že Ivanov využije své právo veta. Normativní akt se následně vrátí k novému hlasování parlamentu. V tomto případě bude potřeba souhlas absolutní většiny, tedy 61 zákonodárců, nicméně i při tomto hlasování se předpokládá schválení ratifikace. Prezident pak podle ústavy má povinnost dokument podepsat, ale není jasné, zda to Ivanov udělá.

Konečné slovo mají mít makedonští občané v referendu, které se předpokládá v září nebo v říjnu.

Témata:  Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy