Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

My rozhodneme, kdo přijde do Evropy, ne převáděči, volá do svět Kurz

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Linec - Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes jednal s premiérem sousední největší německé země Bavorska Markusem Söderem. Oba jsou pro rychlé řešení migrační otázky na evropské úrovni. Za chybu Kurz označil dlouholeté "zbytečné debaty" o kvótách na přerozdělování uprchlíků.

"Musíme zajistit, že o tom, kdo přijde do Evropy, budeme rozhodovat my a ne převáděči," řekl Kurz po setkání s bavorským premiérem v Linci na severu Rakouska. Evropská unie se podle něj nyní musí soustředit na ochranu vnější hranice.

Jedinou alternativou k bezpečné vnější hranici schengenského prostoru je totiž podle něj návrat ke kontrolám na vnitřních hranicích. To si Kurz podle svých slov jako mladý člověk, který volný pohyb po Evropě považuje téměř za samozřejmost, nepřeje.

Söder posílení ochrany vnějších hranic podpořil. "Situace z roku 2015 se nesmí opakovat," řekl s odkazem na rok migrační krize, kdy přes rakousko-německou hranici do Bavorska proudily statisíce uprchlíků.

Söder, který patří k tvrdým kritikům migrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové, vyjádřil rovněž podporu nápadu zřídit "ochranné zóny" v severní Africe, kde by se rozhodovalo o žádostech o azyl v evropských zemích.

Merkelová a Kurz budou spolu se zástupci některých dalších zemí a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem jednat o řešení migrační otázky na setkání v neděli v Bruselu. Kurz zdůraznil, že tématem schůzky bude hledání evropského řešení, nikoliv německá vládní krize kvůli sporu o navracení uprchlíků.

"Přeji německé vládě, aby se jí podařilo najít společnou linii. Do této diskuze ale nebudeme vstupovat," řekl předseda rakouské vlády. Zároveň upozornil, že na evropské úrovni hodlá Rakousko usilovat o to, aby v řešení migrační otázky "konečně nastal nějaký pokrok". "Nesmíme jednat teprve, až ke katastrofě dojde," zdůraznil Kurz. 

Témata:  Rakousko EU uprchlíci Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy