Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet teroristických útoků loni vzrostl, většinu měli na svědomí islámští radikálové

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Státy EU loni čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokončeným nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent. Dle statistik Europolu zemřelo 68 lidí, dalších 844 utrpělo zranění. Většinu obětí (62) mají na svědomí islámští radikálové.

Počet obětí v Evropě v roce 2017 poklesl, před rokem za sebou teroristé zanechali 142 mrtvých. Europol ale upozornil, že útoky džihádistů se více než zdvojnásobily a je velmi pravděpodobné, že jejich akce budou pokračovat.

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo mělo odehrát celkem v devíti členských státech EU. Nejvíce jich řešila Británie (107), následovala Francie (54), Španělsko (16), Itálie (14) a Řecko (osm). Po dvou útocích řešila policie v Belgii a Německu, jedním útokem se zabývali také Finové a Švédi.

Nejvíce teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho více než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků. Počet útoků islámských radikálů vzrostl z 13 na 33, přičemž z tohoto počtu bylo dokončeno deset z nich. Nedokončeno zůstalo 12 a 11 policie zmařila předem.

Témata:  terorismus Europol EU Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy