Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proevropští Sněmovna lordů má smůlu, dolní sněmovna zamítla větší vliv parlamentu na brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová má na svém kontě další politické vítězství. Dolní sněmovna dnes odmítla dodatek, který v pondělí přijala Sněmovna lordů a který dával zákonodárcům větší možnost mluvit do brexitu.

Proevropsky orientovaná Sněmovna lordů schválila sérii dodatků k zákonu o brexitu, všechny ale Dolní sněmovna dosud zamítla. Stalo se tak i dnes v případě návrhu, který parlamentu přisuzoval důležitější roli pro případ, že poslanci dolní komory brexitovou dohodu neschválí, nebo se Londýnu a Bruselu nepodaří takovou dohodu vůbec dojednat.

Vláda Mayové v minulosti souhlasila jen se symbolickým schvalováním dalších svých kroků parlamentem v případě neexistence dohody, což po dnešním hlasování nadále platí.

Brexitový zákon bude muset ještě jednou projít posouzením ve Sněmovně lordů. Neočekává se, že by ho lordi poslali zpět dolní komoře.

Zákon o brexitu musejí obě komory parlamentu schválit před vystoupením země z EU, které se čeká 29. března 2019.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy