Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjská pobřežní stráž zachránila přes 300 migrantů, kteří se vydali do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis – Více než tři stovky migrantů, kteří se snažili překonat Středozemní moře a doplout do Evropy, zachránila libyjský pobřežní stráž. O tom, odkud loď vyplula, libyjské úřady neinformovaly. Většina lodí s migranty ale vyplouvá ze západní Libye do asi 300 kilometrů vzdálené Itálie.

Motory dvou nafukovacích člunů, ve kterých se migranti plavili, selhaly. „Hlídka pobřežní stráže v Tripolisu ve středu zachránila 301 nelegálních migrantů, včetně 46 dětí a tří žen," řekl mluvčí námořnictva generál Ajúb Kásim s tím, že tito lidé pocházeli z 12 afrických zemí.

Migranti byli zachráněni u západního pobřeží této severoafrické země. Při incidentu podle pobřežní stráže nikdo nepřišel o život.

„Je to podruhé, co jsme zaznamenali, že převáděči využívají velké nafukovací čluny, do kterých se vejde až 200 lidí a které jsou velmi nebezpečné kvůli nedostatku bezpečnostního vybavení," dodal Kásim. Libyjská pobřežní stráž podle něj nemá adekvátní vybavení, aby byla schopna rychle reagovat na množství nouzových signálů lodí.

Témata:  Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy