Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie se mění k nepoznání: Muslimové mohou rapovat, pravidla pro ženy jsou mírnější

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie byla ještě donedávna pokládána za konzervativní monarchii, kde se vše řídí přísnými pravidly islámu. Od nástupu nového korunního prince Muhammada bin Salmána v červnu 2017 se však mnohé změnilo.

V 60. a 70. letech 20. století byla v zemi provedena navzdory náboženským konzervativcům řada reforem včetně otevření škol pro dívky či zavedení televize. Změny nastaly po útoku šíitských extremistů na Velkou mešitu v Mekce v listopadu 1979, kteří požadovali přísnější dodržování islámských zákonů a ukončení liberalizačních tendencí. Při následném zásahu zahynulo přes 200 lidí a země se poté začala uzavírat světu.

Loni v říjnu princ řekl, že se země "vrátí k umírněné a tolerantní formě islámu". "Nestrávíme dalších 30 let našich životů ústupky vůči extremistickým nápadům, ale okamžitě tyto ideologie zničíme," řekl.

Saúdská Arábie loni v prosinci oznámila, že začne letos přidělovat turistická víza. Království dosud vydávalo povolení ke vstupu jen poutníkům do Mekky, ale ne turistům.

Země hodlá v příštích deseti letech investovat 64 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) do kultury a zábavy. Postaví kina a operu a hodlá pořádat koncerty, na něž budou zváni i umělci ze Západu. Loni v prosinci zde vystoupil americký rapper Nelly, letos v únoru se zde představil jazz i opera, v březnu se zde poprvé konal týden módy. Letos v dubnu měla veřejnost v Saúdské Arábii možnost poprvé po 35 letech zajít si do kina na film.

Ženy stále nesmějí například pracovat, cestovat nebo se vdát bez souhlasu mužského opatrovníka, což může být otec, bratr nebo manžel. Teprve v prosinci 2015 mohly tamní ženy poprvé volit a kandidovat ve volbách.

Loni bylo oznámeno, že ženy budou moci chodit do škol či k lékaři již bez doprovodu. Budou smět též souhlasu mužského opatrovníka podnikat. Loni v září byl vydán dekret, kterým povolil od 24. června ženám získat řidičské oprávnění a zasednout za volant.

Podle únorového oznámení vlivné duchovní rady nemusí ženy nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv, který zahaluje jejich tělo až po paty a zakrývá vlasy a někdy i obličej. Země letos v únoru poprvé ve svých dějinách umožnila ženám hlásit se do armády. Do bojových operací ženy zapojeny nebudou, ale mohou získat zkušenosti v oblasti bezpečnosti.

Témata:  Saúdská Arábie Islám Mohamed bin Salmán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.