Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá dána pro Erdogana? Na akci opozičního kandidáta přišlo 2,5 milionu lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - V neděli 24. června se budou v Turecku konat prezidentské a parlamentní volby. Za jejich favorita je sice pokládán Recep Tayyip Erdogan, jeho vítězství ale zdaleka nemusí být triumfální. Na volební mítink hlavního kandidáta opozice Muharrema Inceho přišlo ve čtvrtek ve městě Izmir na 2,5 milionu lidí.

Číslo, která uvedli organizátoři akce, nelze nezávisle ověřit. Fotografie z mítinku však ukazují zcela zaplněné nábřeží i přilehlé ulice tohoto přístavního městě na západě země.

"Erdogan je unavený, osamocený a arogantní muž," popsal Ince svého protikandidáta. Erdogan je podle průzkumů favoritem voleb, i když zřejmě zvítězí až ve druhém kole 8. července. 

Ince oslovil dav s projevem, v němž si na adresu Erdogana i zavtipkoval. Řekl mimo jiné, že čtyřiašedesátiletý prezident "neprohraje", i když se prezidentem stane o deset let mladší Ince, protože on sníží dvoucifernou inflaci a vylepší tak finanční situaci důchodců.

Kandidát Lidové republikánské strany (CHP) Ince mimo jiné slíbil, že až se stane prezidentem, zruší do 48 hodin v zemi výjimečný stav. Ten zavedl Erdogan v roce 2016 po pokusu armády o puč. Ince chce také vrátit plnou nezávislost centrální bance, která podle něj i některých ekonomů podléhá Erdoganovou vlivu. Ince také slíbil, že po usmíření se Sýrií zajistí návrat 3,5 milionu uprchlíků, kteří do Turecka před válkou utekli.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy