Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda útočila na jihu Sýrie tříštivou municí, varují aktivisté ze SOHR

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že vrtulníky Asadovy armády shodily na jihozápad Sýrie tříštivé bomby. Používání sudů naplněných výbušninami a šrapnely je kritizováno jako metoda, která ohrožuje civilisty. Tyto zbraně nelze přesně zamířit.

Nejméně 12 takzvaných barelových bomb dopadlo podle SOHR na povstalecké území severovýchodě od města Dará. Mluvčí jedné ze skupin, které na místě působí, řekl, že bomby spadly na tři města a vesnice a že další místo zasáhla letadla. 

Situaci v Dará sleduje Izrael i Spojené státy, které jsou jeho spojencem. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že syrská vláda "nálety a dělostřeleckými a raketovými útoky" porušila dohodu o klidu na jihozápadě a hrozí jí odveta.

Podle mluvčího jedné z povstaleckých skupin, které bojují pod praporem Svobodné syrské armády (FSA), syrská armáda útoky testuje Spojené státy. "Myslím, že zjišťují dvě věci: vytrvalost FSA a věrnost Ameriky dohodě o klidu zbraní na jihu," řekl. 

Izrael nechce mít v blízkosti svého území Íránce ani bojovníky podporované Íránem, k nimž patří libanonský Hizballáh. Libanonský list Al-Achbár, blízký Hizballáhu, dnes otiskl výrok ruského velvyslance v Bejrútu. Ten řekl, že syrská armáda bojuje o jihozápad s pomocí Moskvy. "Izrael nemá žádné oprávnění k akci, která překazí boj proti terorismu," řekl také velvyslanec.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy