Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie odmítá další loď s 200 migranty na palubě, Malta zatím mlčí

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Osud více než 200 uprchlíků na lodi německé nevládní organizace Lifeline je stále nejistý. Italský ministr dopravy Danilo Toninelli ve čtvrtek oznámil, že migranty přijme Itálie a loď zadrží. Dnes ovšem ministr vnitra Matteo Salvini požádal Maltu, aby plavidlo přijala. K lodi se nehlásí ani Nizozemí, ruce pryč od nové kauzy dává i Španělsko.

"Žádáme lidsky i politicky, aby Malta otevřela jeden ze svých přístavů a nechala ty zoufalé lidi vystoupit z lodi," uvedl dnes Salvini. Malta podle agentury AP odpověděla neurčitě, že "se zachová podle zákonů a příslušných dohod". Mezinárodní právo stanoví, že země musí loď v nouzi přijmout, pokud je její přístav nejbližším přístavem pro záchranu lidí, nebo pokud ji o to požádá kapitán lodi.

Ten to zatím neučinil, informovaly dnes dodatečně maltské vládní zdroje. Loď se nyní nachází zhruba v půli cesty mezi libyjskou metropolí Tripolis a Maltou.

Loď Lifeline nalodila přes 200 migrantů začátkem týdne u libyjských břehů i přes varování Salviniho, že ji Itálie nepřijme. Italská a libyjská pobřežní stráž posádce sdělily, ať zůstane v libyjských vodách a počká na loď z Libye.

Ve čtvrtek se objevilo na sociálních sítích video, na němž Salvini prohlásil, že Lifeline uvidí Itálii jen na pohlednici a ať si posádka odveze migranty kamkoli jinam. Navečer ale italský ministr dopravy řekl, že migranty převezme italská pobřežní stráž a že loď Lifeline Itálie zadrží.

Dnes Salvini na twitteru oznámil, že Lifeline je "právě v maltských vodách" a že požádal Matlu, aby ji přijala. "Je jasné, že loď bude posléze zkonfiskována a její posádka zadržena, aby už nemohla obchodovat s lidmi," uvedl Salvini.

Odpovědnost za loď plující pod nizozemskou vlajkou a provozovanou německou humanitární organizací odmítlo dnes přijmout i Nizozemsko.

Španělsko dnes neprojevilo nad svou účastí v řešení dalšího případu s lodí v ohrožení přílišné nadšení. Vládní mluvčí Isabel Celaáová uvedla, že Madrid je s Maltou v úzkém kontaktu a je připraven nabídnout podporu pro případ, že loď bude potřebovat v příštích hodinách humanitární pomoc.

Témata:  uprchlíci Itálie Malta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy