Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce imigrační zákon prosadit až po volbách, ve kterých by měli republikáni posílit

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump chce s hlasováním o novém migračním zákonu počkat až na dobu po listopadových volbách, od kterých očekává silnější republikánskou pozici v Kongresu.

"I když bude 100 procent republikánů hlasovat v Senátu, tak potřebujeme deset demokratických hlasů, abychom dosáhli tolik potřebného imigračního zákona," napsal dnes Trump na twitteru. Demokraté v zákonodárném sboru podle něj jen házejí republikánům klacky pod nohy. 

"Republikáni by měli přestat plýtvat svým časem na imigraci, dokud v listopadu nezvolíme více senátorů a kongresmanů," poznamenal prezident.

Republikáni nyní sice ovládají Sněmovnu reprezentantů a také Senát, ale ve 100členném Senátu drží jen těsnou většinu 51 křesel, což jim komplikuje schvalovací proces v případech, kdy je nutná podpora 60 hlasů.

Řešení patové situace je podle Trumpa jednoduché. "Zvolte v listopadu více republikánů a my schválíme ty nejlepší, nejspravedlivější a nejúplnější imigrační zákony na světě. Nyní máme ty nejpitomější a nejhorší," uvedl prezident.

Témata:  Donald Trump volby v USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.