reklama

Spiegel s odkazem na zdroje z blízkosti Merkelové tvrdí, že kancléřka šla do dalších voleb pod tlakem okolního světa. Pokud by totiž prezidentské volby v USA vyhrála Hillary Clintonová, do dalšího volebního klání by už nešla.

I přes všeobecnou únavu a vyčerpání z politiky se ale nakonec pro kandidaturu rozhodla, chtěla svět učinit lepším místem. Podle ní totiž utrpěl ránu, když odešel Barack Obama a jeho místo zaujal nevyzpytatelný Donald Trump. 

To ji přimělo opět se postavit do čela kandidátky, a slíbila to i odcházejícímu prezidentovi Obamovi. Jejich poslední setkání se uskutečnilo poté, co už znal celý svět výsledky voleb, a neobešlo se bez slz. Obama ale tehdy údajně pronesl, že Merkelová je na vše sama.

A jak se ukazuje, měl tak trochu pravdu. Našla sice oporu ve francouzském prezidentovi Emmanuelu Macronovi, Trump ale začal bourat staré zvyky. A například roztrháním jaderné dohody s Íránem ukázal, jak moc dá na evropské prosby a naléhání.

Svět se ale nemění pouze v Americe. Čína upevňuje svou ekonomickou moc, KLDR ukazuje druhou tvář, Rusko se také zmírnilo a v Evropě bují odpor proti Evropské unii i migrantům. Ta ostatně dostává rány i díky brexitu.

A Merkelová se stále snaží válčit s démony z minulosti. Podle novinářů totiž právě proto otevřela hranice Německa milionu uprchlíků. Aby odčinila zvěrstva, která páchali nacisté v čele s Adolfem Hitlerem. A na svém postoji vůči migrantům nikdy nic nezměnila, bez ohledu na to, o kolik podporovatelů přijde.

Merkelová se ale nemá kam obrátit pro pomoc, a tak podle Spiegelu věnuje svůj čas studiu starých textů. Podle časopisu s například se svými spolustraníky bavila o Augšpurském míru, který v roce 1555 ukončil konflikt mezi katolíky a luterány.

Ten ale nevydržel a přerostl ve třicetiletou válku, která zdevastovala polovinu Evropy. To podle časopisu Merkelové připomíná, že i moderní civilizace plná organizací, smluv a dohod se může ze dne na den povraždit v hrůzné a ničivé válce.

Podobně kancléřka hovořila po obědě s Donaldem Trumpem a i u výročí sta let od první světové války upozornila, že se teprve ukáže, nakolik jsme se z historie poučili.

Merkelová je zdatnou političkou a i přes kritiku vůči její osobě má stále značnou část podporovatelů a obdivovatelů. Sama se ale budoucnosti obává a podle časopisu do ní nehledí s velkým optimismem. Možná se snaží udělat vše proto, aby Evropu a potažmo celý svět před podobným konfliktem zachránila, podle odpůrců ale dělá spíše pravý opak.