Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpůrci brexitu pochodovali Londýnem, žádali nové referendum

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Odpůrci brexitu se dnes vydali na pochod centrem Londýna a požadují vypsání nového referenda. Ministr zahraničí Boris Johnson dnes premiérku Theresu Mayovou naopak vyzval, aby prosadila "úplný britský brexit".

Cílem odpůrců brexitu je britský parlament, před kterým hodlají vyzvat vládu premiérky Mayové, aby umožnila Britům znovu hlasovat o budoucnosti země. Organizátorem akce je skupina People's Vote, podle které není "brexit hotovou věcí", a je proto třeba, aby lidé, kteří s ním nesouhlasí, dali najevo svůj názor.

Protestního pochodu se účastní také řada politiků opozičních labouristů, liberálních demokratů, ale i někteří konzervativci. Podle agentury AP k demonstrantům promluví mimo jiné předseda Liberálních demokratů Vince Cable. Většina britských médií píše o tisících účastníků, list The Guardian odhaduje jejich počet na 50.000.

Zastánci brexitu u příležitosti výročí referenda z 23. června 2016, ve kterém se 51,9 procenta hlasujících vyslovilo pro odchod Británie z evropského bloku, vyzvali premiérku Mayovou, aby odchod z EU prosadila.

Johnson v příspěvku v bulvárním listu The Sun napsal, že by Mayová měla zajistit "úplný britský brexit" a nikoli takový, který by připomínal toaletní papír, tedy "měkký, poddajný a zdánlivě nekonečně dlouhý". Ministr obchodu Liam Fox a ministr pro brexit David Davis zdůraznili, že odchod z unie bez dohody nadále zůstává jednou z možností. 

Témata:  Brexit Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy