Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se snaží zničit NATO? Z Washingtonu přichází drsné varování

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Americký prezident Donald Trump nepředvídatelně střídá své postoje vůči zahraničním lídrům, konstatuje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník v něm varuje, že šéf Bílého domu svým posledním zasahováním do vnitřní záležitostí Německa znovu ukázal, jak pohrdá tradičními západními spojenci USA.

Moskevský despota vs. berlínská demokratka

Z Kim Čong-una, kterého Trump označil za "malého rakeťáka" se stal někdo, s kým prezident sdílí "velkou chemii", připomíná washingtonský server. Dodává, že existují dvě postavy, vůči kterým je přístup šéfa Bílého domu v zásadě konsistentní - ruský prezident Vladimir Putin, kterému se od Trumpa dostává vřelosti a porozumění, a německá kancléřka Angela Merkelová, která je naopak cílem jeho kritiky a opovržení.

"Žádná z Trumpových tendencí nedemonstruje lépe jeho základní ideologii a záměry než jeho odlišný přístup k moskevskému reakčnímu despotovi a berlínské liberální demokratce," píše vlivný deník. Konstatuje, že americký prezident nyní možná přechází od provokování Merkelové k mnohem přímějším a nepřijatelnějším zásahům do německé vnitřní politiky.    

Merkelová se nedávno dostala do politického a mocenského boje kvůli migraci se svým ministrem vnitra Horstem Seehoferem, který je zároveň šéfem bavorské CSU náležící do koalice kancléřky, připomíná prestižní server. Vysvětluje, že zatímco Seehofer preferuje vracení některých žadatelů o azyl z Německa do okolních zemí, Merkelová to odmítá a volá po celoevropském řešení.

Washington Post poukazuje, že vládě Merkelové hrozil kvůli této otázce pád, následně se ovšem oba tábory dohodly na dvoutýdenním příměří, načež vystoupil Trump se svým tweetem. "Německý národ se obrací proti svému vedení, jak migrace ničí již tak křehkou berlínskou koalici. Zločinnost v Německu stoupá. Bylo velkou chybou celé Evropy umožnit příchod milionům lidí, kteří tak silně a násilně mění její kulturu!" cituje editorial prezidenta.      

Necháme-li stranou faktické chyby v Trumpově tvrzení, včetně pokračující popularity, které se podle průzkumů Merkelová těší u poloviny Němců, je velmi nestandardní, aby se americký prezident vměšoval do vnitřních sporů v členské zemi NATO, poukazuje vlivný deník. Naznačuje, že takové jednání může pouze utvrdit Merkelovou a další západní politiky, že prezidentský úřad v USA zastává muž, který s nimi nejedná v dobré víře.

Západní spojenectví nemusí vždy vzkvétat

Stejně znepokojivé je Trumpovo souběžné obracení se na populistickou evropskou pravici, deklaruje renomovaný server. Připomíná, že šéf Bílého domu vedl telefonický rozhovor s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, ve kterém se dle amerického oficiálního prohlášení oba shodli na nutnosti silné ochrany státních hranic.

Pro srovnání, dva předchozí američtí prezidenti se Orbánovi vyhýbali kvůli jeho antiliberálnímu stylu vlády a vřelému přístupu k Moskvě, doplňuje Washington Post. Konstatuje, že novým nejlepším přítelem Trumpa v Evropě se stala Itálie, jejíž nově nastolená pravo-levá populistická koalice podporuje jeho volání po přijetí Ruska do G7 a začala odmítat lodě vezoucí zachráněné migranty z Afriky.   

"Nikde není vytesáno v kameni, že transatlantické pouto bude vždy vzkvétat," cituje editorial úterní varování generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Dodává, že sedmdesátileté transatlantické spojenectví, přes veškeré politické a ekonomické přínosy, které přineslo, potřebuje neustálou údržbu.

Pokud bude tato údržba probíhat v dobré vůli, pak se Stoltenbergova varování nenaplní, ale momentálně se západnímu spojenectví dostává od prezidenta jeho nejsilnějšího člena neustálého znevažování, uvádí Washington Post. Za ještě horší označuje, že Trump se na své partnery nezlobí kvůli tomu, že by se nedrželi základních hodnot Severoatlantické aliance a jejích cílů, ale naopak, protože je ctí.    

Témata:  USA Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy