Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřízení bavorské pohraniční policie vyvolává velké vášně, opozice důrazně protestuje

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Mnichov - Chystané zřízení pohraniční policie v Bavorsku vyvolalo rozpory mezi politiky. Zatímco vláda Křesťanskosociální unie (CSU) si od nového útvaru slibuje větší úspěchy v boji proti přeshraniční kriminalitě, opoziční politici ho považují za zcela zbytečný.

Bavorská pohraniční policie zahájí činnosti 2. července. Bude sídlit v Pasově, má mít v první fázi 500 členů, jejichž počet během pěti let stoupne na 1000. I když název útvaru naznačuje, že se jeho členové budou soustřeďovat především na ochranu hranic, není tomu tak.

Ochrana hranic totiž spadá primárně do kompetence spolkové policie, a bavorská pohraniční policie se proto soustředí primárně na boj s přeshraniční kriminalitou - zejména na obchod s drogami.

To se z velké části týká oblasti u hranic s Českem, odkud do Německa směřuje velké množství metamfetaminu. Jen loni německá policie zaznamenala 2127 deliktů souvisejících s obchodováním s touto drogou.

Opozice plán kritizuje. "Chtějí tím jen snížit strach, který sami rozdmýchali," řekl listu Augsburger Allgemeine odborník na vnitřní bezpečnost z řad sociální demokracie (SPD) Peter Paul Gantzer, podle něhož klame už samotný název útvaru, protože ve skutečnosti nebude mít na starosti ochranu hranic s Českem a Rakouskem, ale spíše namátkové kontroly v pohraničí.

Politik Svobodných voličů (FW) Joachim Hanisch má zase za to, že další policejní úřad představuje plýtvání personálem, který by byl jinde nutně potřeba. Objevují se také hlasy, že krok vládní CSU je motivován blížícími se bavorskými volbami, v nichž bude strana obhajovat většinu v zemském parlamentu, a chce se proto ukázat jako řádná strážkyně pořádku a tvrdá bojovnice proti kriminalitě.

Bavorsko chystá kromě zřízení pohraniční policie také vlastní azylový úřad. Ten zahájí svou činnost 1. srpna, tedy zhruba měsíc po pohraniční policii. Bavorská vláda o obojím rozhodla ve stejný den, letos 23. března.

Témata:  policie Německo Německo kriminalita

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy