Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útěk před Erdoganem? 1200 tureckých diplomatů a úředníků požádalo o azyl v Německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu od roku 2016 požádalo o azyl téměř 1200 tureckých diplomatů, vyšších státních úředníků a jejich rodinných příslušníků. Uvedl to list Welt am Sonntag s odkazem na statistiky spolkového ministerstva vnitra.

Od pokusu o státní převrat, který v červenci 2016 zmařily síly věrné prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi a turecké vládě, požádalo Berlín o udělení politického azylu 296 Turků s diplomatickými pasy a dalších 881 tureckých občanů s průkazy vysokých státních úředníků. Do statistiky jsou zahrnuti i jejich manželé, manželky a děti.

Žádosti o azyl, které podali turečtí vojáci, německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) zvlášť neeviduje.

Ankara již dva roky pronásleduje příznivce duchovního Fethullaha Gülena, kterého podezřívá ze zosnování puče. Gülen, který dlouhodobě žije v USA, toto obvinění odmítá. Podle něj puč vyvolal prezident Erdogan.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy