Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésie našla místo, kde se potopila loď s 200 lidí. Plavidlo pohltilo vulkanické jezero

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Indonésie našla místo v hlubokém vulkanickém jezeře, kde se minulý týden potopila loď se zhruba 200 pasažéry. Vrak byl lokalizován v hloubce 490 metrů. Vytáhnout se podařilo také několik mrtvých, ale mnoho obětí je patrně uvězněno uvnitř plavidla. Potápěči se mohou ponořit jen do hloubky 50 metrů v jezeře, kde je chladná a kalná voda.

K vyzdvižení vraku bude potřebovat mezinárodní pomoc. Loď přepravovala asi pětinásobek počtu cestujících, než na kolik měla kapacitu. Když se 17. června při nepříznivém počasí na jezeře Toba potopila, zachránilo se jen 18 lidí včetně kapitána plavidla.

Policie zadržela čtyři osoby včetně činitelů odpovědných za lodní přepravu. Zadržení budou patrně obviněni z nedbalosti, která neštěstí zavinila. 

Jezero Toba má rozlohu 1145 kilometrů čtverečních a nachází se v provincii Severní Sumatra zhruba 1200 kilometrů severozápadně od hlavního města Jakarty. Je oblíbeným cílem výletníků, jeho hloubka sahá do více než 400 metrů.

Témata:  lodní havárie Indonésie neštěstí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy