Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda pomohla Asadovým vojákům odrazit útok rebelů; 70 lidí zemřelo

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Syrské armádě se s pomocí ruského letectva podařilo odrazit útok radikálního sunnitského hnutí, které si říkalo v minulosti An-Nusra. V bitvě podle dnešního oznámení ruského ministerstva obrany padlo 70 islamistů.

Skupina zaútočila na vesnice, jejichž obyvatelé se přiklonili k Asadovu režimu, ale její útok byl odražen. Radikálové přišli o 70 lidí a také o několik obrněných vozů a aut vybavených kulomety.

Syrská armáda se už několik dní snaží ovládnout povstalci kontrolované oblasti poblíž hranice s Jordánskem a Izraelem okupovaných Golanských výšin. O víkendu se do operací zapojilo ruské letectvo. Prezident Bašár Asad v minulosti řekl, že chce získat kontrolu nad touto oblastí. Situaci sleduje Izrael i Spojené státy, které jsou spojencem Izraele.

Mluvčí jordánské vlády dnes oznámila, že Jordánsko nebude přijímat Syřany, kteří začnou prchat před boji na jihu, z provincie Dará. 

OSN registruje v Jordánsku na 660.000 osob jako syrské uprchlíky, podle Ammánu je ale v zemi možná až dvojnásobek Syřanů.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Jordánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.