Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit tisíce Afričanů, kteří plují do Evropy? Salvini odletěl řešit krizi do Libye

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini dnes odletěl do Libye, kde bude jednat o problému migrace. Krátce předtím libyjská pobřežní stráž dopravila zpět do Libye přes 800 migrantů, které nalodila u severoafrických břehů.

Itálie odmítla, aby 800 migrantů z moře vyzdvihla španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms. "Ze srdce děkuji (...) libyjským úřadům a pobřežní stráži, která dnes (v neděli) zachránila a zpět do Libye dopravila 820 imigrantů, čímž zmařila 'práci' pašeráků lidí a zamezila neférovým zásahům lodí nevládních organizací," napsal Salvini na twitteru.

Libyjská pobřežní stráž informovala, že jen v neděli byla podél libyjského pobřeží z moře vyzdvižena téměř tisícovka migrantů. Od minulé středy libyjská pobřežní stráž na moři zachránila, anebo zadržela téměř 2000 běženců, napsala agentura AFP.

Nyní v mezinárodních vodách čeká loď německé nevládní organizace Lifeline s více než 230 uprchlíky na palubě. Ty minulý týden odmítla přijmout Itálie, která posléze vyzvala k jejich přijetí Maltu. I ta je odmítla. Dalších 113 migrantů z moře vyzdvihla dánská dopravní loď Alexander Maersk, která se nachází poblíž sicilského přístavu Pozzallo.

"Spolupráce mezi Itálií a Libyí je klíčová," uvedl dnes v rozhovoru s listem La Repubblica libyjský vicepremiér Ahmad Maítík. Pašeráky lidí Libye považuje za nebezpečné zločinecké organizace, které brzdí stabilizaci země, řekl Maítík. Znepokojuje ho napětí mezi Itálií a Francií ohledně migrantů. Připomněl, že obě země hrají strategickou roli v bezpečnosti Libye a Středomoří.

Migrací se v neděli v Bruselu zabývali zástupci více než poloviny států EU. Česko se stejně jako zbylé státy visegrádské skupiny (V4) setkání neúčastnilo. Německá kancléřka Angela Merkelová po minisummitu prohlásila, že země EU se musí snažit najít evropské řešení a kde takové řešení nebude možné, je podle ní na místě spolupráce skupin zainteresovaných států. Skutečnost, že lídři evropských zemí v neděli nenabídli společné řešení migrační krize podle agentury Reuters podrývá evropskou jednotu, oslabuje německou koaliční vládu a v sázce je budoucnost schengenského prostoru.

Témata:  Libye uprchlíci EU Matteo Salvini

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy