reklama

Na tiskové konferenci uspořádané v sídle liberální Lidové republikánské strany (CHP), za niž Ince kandidoval, poražený kandidát řekl, že volební výsledek přijímá. Vyzval ale Erdogana, aby skoncoval s rozdělováním národa a "byl prezidentem (všech) 81 milionů Turků".

Podle ještě neoficiálních výsledků Incemu dalo hlas 30,6 procenta voličů. Volební komise výsledek oznámila po sečtení 99,91 procenta odevzdaných lístků.

Erdogan získal prezidentský mandát na pět let. Jeho islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ale nedosáhla na parlamentní většinu a bude se muset opřít o svého spojence, jímž je nacionalistická Strana národní akce (MHP). Dohromady budou mít v 600místném parlamentu přes 53 procent křesel.

Ince je kritikem nového politického systému, který posiluje prezidentské pravomoci. "Turecko přerušilo své spojení s demokracií a s parlamentním systémem. Přechází v systém jednoho muže," uvedl dnes Ince. 

Erdoganovi už blahopřáli zahraniční politici, mezi nimi prezidenti Ruska a Íránu. Podle Putina volební výsledek potvrzuje velkou Erdoganovu politickou autoritu a všeobecnou podporu způsobu, jakým řeší sociální a ekonomické problémy. Putin podle Kremlu též sdělil, že je připraven pokračovat v dialogu a spolupráci s Tureckem.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn konstatoval, že Erdogan je nyní "vlivný muž nejenom de facto, ale také formálně" a že je na něm, zda se vztahy Turecka s Evropskou unií zlepší.