Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory mezi KLDR a Japonskem nezmizely, Pchjongjang pohrozil Tokiu

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Zatímco vztahy mezi KLDR, Jižní Koreou a USA se v posledních týdnech výrazně zlepšily, horší je to s Japonskem. Pchjongjang dnes kritizoval Tokio, že nezastavilo velká vojenská cvičení. Prý to bude mít diplomatické důsledky.

Japonsko sice sonduje možnosti na setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una s premiérem Šinzó Abem, termín případné schůzky však stanoven nebyl. 

KLDR v 70. a 80. letech minulého století unesla 13 Japonců a pět z nich vrátila domů. Abe, který se potýká se sérií domácích skandálů, slíbil, že neustane, dokud se do vlasti nevrátí i ostatní. Japonsko navíc prosazuje postoj, podle nějž by Japonsko a USA měly zůstat vůči Severní Koreji ve střehu, dokud Pchjongjang nepřijme konkrétní kroky k jadernému odzbrojení.

"Pokud Japonsko nenapraví své ambice týkající se míru a bezpečnosti, mělo by si uvědomit, že nevyhnutelným výsledkem bude jeho ignorování," uvedla dnes severokorejská tisková agentura KCNA.

"Japonsko by mělo zastavit svá velká vojenská cvičení, zastavit proti nám svou nepřátelskou politiku, odpoutat se od minulosti a prokázat upřímnost snahy o mír," dodala.

Témata:  Severní Korea Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy