Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nechystají pro KLDR časový plán na jaderné odzbrojení, Pentagon tvrdí něco jiného

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Názory amerických politiků na další postup vůči KLDR se značně rozcházejí. Šéf diplomacie Mike Pompeo pro CNN uvedl, že nechce svázat rozhovory se Severní Koreou o jejím jaderném odzbrojení s žádným časovým harmonogramem. Nejmenovaný představitel ministerstva obrany ale v pondělí řekl něco jiného.

Pompeo v minulosti řekl, že by rád viděl hmatatelné kroky vedoucí k likvidaci severokorejského jaderného arzenálu ještě před závěrem prvního funkčního období prezidenta Donalda Trumpa, tedy do ledna 2021.

"Nechystám se stanovit žádný časový plán," řekl Pompeo v rozhovoru pro CNN s tím, že existuje vůle k pokroku a že doufá, že tato vůle se změní ve skutečnost. 

Agentura Reuters uvedla, že Pompeův postoj se liší od postoje nejmenovaného představitele ministerstva obrany, který v pondělí řekl, že Washington velmi brzy předloží Pchjongjangu dokument s konkrétními požadavky a lhůtami k dohodě ze Singapuru.

Trump si za dohodu s Kimem vysloužil kritiku. Analytici upozorňují, že podepsaný dokument nezahrnoval konkrétní body, které upřesňují, jak a kdy se KLDR hodlá vzdát jaderných zbraní a balistických střel.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Pentagon

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy