Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiny rozdělené migrací musejí být do 30 dnů spolu, nařídil soud v USA

soudy
soudy
Foto: Pixabay

McAllen - Soud v Kalifornii v úterý rozhodl, že pohraniční úřady v USA musejí do 30 dnů umožnit sloučení rodin, které byly kvůli migraci rozděleny. V případě, že je v takové rodině dítě mladší pěti let, sloučení je nutné umožnit do 14 dnů. Verdikt s celostátní účinností také nařizuje, aby vládní úřady zprostředkovaly telefonní kontakt mezi rodiči a jejich dětmi do deseti dnů.

V posledních týdnech bylo v USA od rodičů odděleno a umístěno do ústavů přes 2000 dětí ilegálů. Kvůli této praxi čelila Trumpova administrativa ostré kritice, což prezidenta přinutilo podepsat dekret, kterým praxi odebírání dětí zastavil.

Kalifornský soudce Dana Sabraw vydal rozhodnutí týkající se rozdělení rodin v budoucnu pro případy, že je rodič považován za nezpůsobilého, anebo nechce s dítětem být.

Řízení v San Diegu se týkalo dvou dětí odebraných jejich matkám, sedmileté dívky z Konga a 14letého dítěte z Brazílie.

Trumpovu administrativu v úterý žalovalo 17 států za to, že jsou nuceny hradit náklady na péči o děti, vzdělání a sociální služby.

Témata:  USA děti soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy