Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení v Polsku: Premiér chce zmírnit sporný zákon o holokaustu

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Kontroverzní polský zákon, který trestá výroky o spoluúčasti Polska na nacistických zločinech vůči Židům, se zmírní. V Sejmu prošel návrh, který z normy odstranil paragraf, podle nějž hrozilo i vězení.

Polský premiér Mateusz Morawiecki nečekaně požádal parlament o zmírnění zákona dnes ráno. 

Zákon, který platí od letošního března, trestá pokutou nebo až třemi roky vězení používání slova "polský" ve spojení s nacistickými zločiny a holokaustem. Normě, kterou v únoru podepsal prezident Andrzej Duda, ale kritici vyčítali, že brání v hledání historické pravdy a že znemožní diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci.

Polská konzervativní vláda tvrdí, že cílem zákona je pouze zabránit poškozování dobrého jména země. Podnětem k přijetí zákona bylo používání geografického označení "polský" i v souvislosti s nacistickými koncentračními a vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje značnou část polské společnosti a politiků.

Morawiecki dnes vládní návrh na změnu bránil s tím, že "Polsko bude nadále bojovat za hledání pravdy", co se týče holokaustu. "Ti, kdo tvrdí, že Polsko je zodpovědné za zločiny druhé světové války, si zaslouží trest," řekl Morawiecki v parlamentu. Dodal ale, že je třeba jednat "v mezinárodním kontextu".

Témata:  Polsko zákony holocaust

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy