Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprava v Texasu: Muž odsouzený za čtyři vraždy a sérii znásilnění dostal smrtící inhekci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Austin - Americký stát Texas popravil muže obviněného ze čtyř vražd a devíti znásilnění, jehož smrt se obhajoba neúspěšně snažila odvrátit s odkazem na jeho zdravotní stav.

Šestašedesátiletý Danny Paul Bible podle obhájců trpěl mimo jiné Parkinsonovou chrobou a jeho stav neumožňoval bezbolestnou smrt. Nejvyšší soud však stížnost zamítl a odsouzenec zemřel 15 minut po podání smrtící injekce, uvedla agentura AP.

Bible byl usvědčeným recidivistou ze záznamy v několika amerických státech. Sám se přiznal ke čtyřem vraždám a devíti znásilněním. Odsouzen byl však pouze za vraždu spolubydlící své švagrové z května 1983. K prokázání vražd samotné švagrové a jejího čtyřměsíčního syna, které se staly rovněž na severu Texasu ve stejný den, neměli vyšetřovatelé dost důkazů. Čtvrtou obětí, k jejíž vraždě se Bible přiznal, byla kamarádka jeho sestřenice, jejíž tělo bylo nalezeno již v roce 1979 v Houstonu.

Souzen byl rovněž za sérii znásilnění zahrnujících i případ jedenáctileté dívky. Prokuratura mu přičítala i mnoho vloupání, krádeží či násilných útoků.

Nejvyšší soud hodinu před popravou zamítl poslední odvolání jeho obhajoby, která tvrdila, že kvůli špatnému zdravotnímu stavu mu podání jedu v injekci způsobí nesnesitelnou bolest, což odporuje zákonům. Bible nakonec podle AP nejevil viditelné známky utrpení a zemřel bez využití možnosti posledního prohlášení. Stal se letos sedmým popraveným odsouzencem v Texasu, který je s velkým náskokem státem s nejvíce popravami v USA.

Témata:  popravy USA Texas v USA očkování

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy