Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pompeo navštíví Severní Koreu,mluvit bude o plánech na jaderné odzbrojení země

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Šéf americké diplomacie Mike Pompeo příští týden navštíví Severní Koreu. S představiteli KLDR bude hovořit o plánech na jaderné odzbrojení, o kterém vůdce KLDR jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na nedávném summitu v Singapuru.

S odvoláním na čtyři zdroje seznámené s plány šéfa americké diplomacie o tom dnes informoval list Financial Times (FT). Ministerstvo zahraničí USA zprávu odmítlo komentovat.

Podle deníku Pompeo zrušil schůzku s indickou ministryní zahraničí Sušmou Svarádžovou, která se měla uskutečnit 6. července ve Washingtonu, a místo ní poletí do Pchjongjangu.

Návštěva amerického ministra zahraničí v KLDR by byla první od summitu v Singapuru, na kterém se severokorejský vůdce Kim Čong-un v dokumentu, jenž podepsal spolu s Trumpem, zavázal „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova".

Řada bezpečnostních analytiků amerického prezidenta kritizovala kvůli tomu, že učinil příliš mnoho ústupků a že podepsaný dokument neobsahuje žádné podrobnosti, jak by měl Pchjongjang na cestě k jadernému odzbrojení postupovat.

Pompeo jednal s představiteli v Pchjongjangu před singapurským summitem dvakrát. Minulý týden řekl, že se pravděpodobně do KLDR vrátí „dříve než za hrozně dlouho", aby jednal o detailech naplnění dohody ze Singapuru.

Témata:  Donald Trump Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy