Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarský prezident Áder podepsal protiimigrační zákon Stop Sorosovi

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť – Velice kontroverzní balík protiimigračních zákonů označovaný Stop Sorosovi včetně dodatku ústavy dnes podepsal maďarský prezident János Ádez. Tento legislativní počin vlády je namířený zejména proti organizacím, jež podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros.

Nová právní úprava, kritizovaná například Radou Evropy a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), umožní trestně stíhat aktivity podporující ilegální migraci.

Parlament změny schválil minulý týden ve středu. Díky ústavní většině, kterou má vládnoucí koalice tvořená stranou Fidesz a křesťanskými demokraty, se premiérovi Viktoru Orbánovi podařilo prosadit i doplnění ústavy.

Zákony obsahují dodatky k trestnímu kodexu, které zakotvují trestní postih osob nebo organizací usnadňujících ilegální migraci nebo pomáhajících s žádostmi o azyl migrantům přicházejícím z takzvaných bezpečných států. Mimo jiné také uvalují zvláštní 25procentní daň na organizace, které podporují migraci.

Schválený ústavní dodatek má především zákazem přesídlování cizinců do Maďarska čelit snahám Bruselu stanovit členským státům EU kvóty pro přebírání migrantů z jiných unijních zemí.

Témata:  Maďarsko János Áder George Soros

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy