Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis ujistil Japonsko že spojenectví s USA trvá navzdory dění na Korejském poloostrově

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonsko, které na svém území hostí 50.000 amerických vojáků a také americké válečné lodě, považuje Spojené státy za nedílnou součást své bezpečnosti. Šéf Pentagonu James Mattis, který dnes přicestoval do Tokio, ujistil, že spojenectví mezi USA a Japonskem trvá navzdory dění na Korejském poloostrově.

Mattis prohlásil, že Washington chce zachovat v regionu silnou obranu, i když zrušil společné vojenské cvičení s Jižní Koreou. Cvičení byla ukončena jako vstřícný krok vůči KLDR po setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem  v Singapuru 12. června.

Šéf Pentagonu dnes také Japonsko podpořil v jeho úsilí objasnit osudy Japonců unesených do KLDR. Pchjongjang se k únosům Japonců přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo. Japonsko má navíc podezření, že uneseny byly až stovky lidí.

Tokio odmítá poskytnout KLDR ekonomickou pomoc, dokud obě země neustaví řádné diplomatické vztahy.

Témata:  Japonsko Severní Korea James Mattis

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy