Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie nepřijme další nevládní loď s uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Itálie odmítla přijmout loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která dnes z gumového člunu u libyjských břehů vylovila 60 uprchlíků.

Podle agentury AP loď migranty vzala na palubu v mezinárodních vodách, zhruba 55 kilometrů od libyjského pobřeží. Během záchranné operace na místo později připlula i loď libyjské pobřežní stráže, která plavidlu nevládní organizace nařídila odplout do Španělska.

"Na to, že zakotví v italském přístavu, můžou zapomenout," napsal vzápětí na twitteru šéf protiimigrační strany Liga a italský ministr vnitra Matteo Salvini. Španělé podle něj nevyčkali, než dorazí Libyjci, a v rychlosti na palubu naložili desítky běženců.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600.000 se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této severoafrické zemi.

Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy.

Libye je v chaotickém stavu i sedm let po skončení občanské války. Kromě dvou vlád se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek. Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy