Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdové souhlasí s výrazným zvýšením těžby ropy, tvrdí Trump

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Washington/Rijád - Saúdskoarabský král Salmán souhlasil se žádostí amerického prezidenta Donalda Trumpa o zvýšení těžby ropy, a to možná až o dva miliony barelů denně.

Uvedl to dnes Trump na svém twitterovém účtu. Saúdskoarabská státní tisková agentura sdělila, že Salmán a Trump se při telefonickém rozhovoru shodli na potřebě udržovat stabilitu na ropném trhu a kompenzovat výpadky v dodávkách. Neuvedla však nic o tom, že by Rijád měl v úmyslu zvýšit těžbu o dva miliony barelů denně.

"Právě jsem mluvil s králem Salmánem ze Saúdské Arábie a vysvětloval mu, že kvůli problémům kolem Íránu a Venezuely žádám, aby Saúdská Arábie zvýšila produkci ropy, možná až o 2,000.000 barelů, a kompenzovala tak vzniklý rozdíl... Ceny jsou příliš vysoké! On souhlasil!" napsal Trump.

Saúdská Arábie je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ta se již minulý týden s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy dohodla na zvýšení těžby o zhruba milion barelů denně.

Témata:  Donald Trump ropa Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy