Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové teče do bot, kontroverzním dopisem chtěla uklidnit koalici

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová v dopisu určeném partnerům v koalici představila řadu opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Podle agentury které se Merkelová snaží zabránit eskalaci vládní krize. Kancléřka mimo jiné oznámila, že od 14 unijních zemí získala příslib dohody o urychleném vracení migrantů; mezi těmito zeměmi je uvedeno i Česko, ale premiér Andrej Babiš možnost takové dohody důrazně vyloučil.

Z osmistránkového dopisu podle DPA vyplývá, že žadatelé o azyl zaregistrovaní v jiných členských zemích EU by měli být v Německu umísťováni do speciálních center, ve kterých by prošli zrychleným řízením a ze kterých by se nesměli vzdalovat.

V listu se rovněž uvádí, že Merkelová získala od 14 zemí - Česka, Maďarska, Polska, Belgie, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Nizozemska, Portugalska a Švédska - politický příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu EU, kde byli zaregistrováni. Praha a Budapešť ovšem vzápětí takovou interpretaci popřely.

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že žádné jednání s Německem o dohodě o vracení migrantů se nekonalo a že česká vláda by se k takové dohodě nepřipojila.

Německá vláda podle svého mluvčího vzala Babišovo vyjádření "s lítostí na vědomí". "Česká strana vyjádřila ochotu jednat o správní dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení osob," citovala DPA německého mluvčího.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy