Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové protestují proti návrhu na zvýšení věku odchodu do penze

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Lidé po celém Rusku dnes houfně protestují proti návrhu zvýšení věku odchodu do důchodu, který nedávno ruská vláda předložila parlamentu.

Informovala o tom agentura AP. Věková hranice pro odchod do důchodu v dosavadní výši byla stanovena ještě za Sovětského svazu v roce 1928.

Vláda navrhuje, aby se důchodový věk postupně zvýšil z nynějších 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Letos průměrný důchod činí 14.100 rublů (asi 4935 Kč), valná část důchodců má však penzi nižší.

Několik stovek manifestantů se sešlo na demonstraci uspořádané bez povolení úřadů v tichomořském přístavu Vladivostok. Povolené protesty se konaly v městech na ruském Dálném východě a na Sibiři, další se v průběhu dne očekávají na západě země.

Proti kontroverzní reformě se vymezují strany celého politického spektra - protesty organizuje jak Komunistická strana Ruska, tak liberální strana Jabloko, ale i organizace opozičníka Alexeje Navalného.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy