Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Merkelové se blíží. Kdo ji nahradí v roli nepsaného lídra EU?

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Potřetí zvolený maďarský premiér Viktor Orbán už několikrát za sebou čelil kritice pro své sklony k autoritářství a ultrakonzervatismu. Nicméně jeho politika evidentně zažívá v Maďarsku boom, když se mu už potřetí podařilo být nejen znovu zvolen, ale i obhájit ústavní většinu v maďarském parlamentu, a to za vysoké volební účasti. I z tohoto důvodu vyvstává otázka, zda by vzhledem k probíhající migrační krizi hrozila orbanizace Evropy. Maďarská vládní strana Fidesz, která se hlásí také k hodnotám křesťanské demokracie, už však začíná čelit kritice z řad svých sester v Evropské lidové straně, jimž se Orbánova politika začíná zajídat. Informoval o tom server Politico.eu.

Některé středopravicové strany sdružené v Evropské lidové straně kritizují Orbána, jakožto zakladatele neliberální demokracie, a jeho stranu Fidesz. Předmětem kontroverzí se stal jeho zákon "Stop Soros" zakazující působení organizacím podporujícím migranty. Podle informací by vyvrcholením sporu mezi Orbánem a evropskými lidovci mohlo být dokonce i vyloučení Fideszu z Evropské lidové strany.

Iniciátory antiorbanovské rétoriky jsou středopravicové země z Nizozemska, Švédska, Finska a Lucemburska, podle nichž je nepřijatelné, aby Fidesz vzhledem ke své antievropské a silně antiimigrační rétorice byla i nadále členem Evropské lidové strany. Slova padla taktéž na mediální svobodu a právní stát, jejich principy Maďarsko trvale porušuje.

Nicméně na to, aby došlo k faktickému vyloučení Orbánova Fideszu z Evropské lidové strany, je zapotřebí určitý počet hlasů, který se těmto stranám nepodaří nikdy nashromáždit. Navíc bez Orbána by se ztratili svojí silnou pozici, kterou v Evropském parlamentu zastávají.

Úsvit nové středopravice?

Orbán si jeho tohoto faktu dobře vědom, a proto se snaží maximálně vytěžit ze své pozice v Evropské lidové straně, a prosadit klíčové zásady své antiimigrační rétoriky nejen na maďarské, ale i na celoevropské půdě. Jasnou deklarací těchto snah je nedávný dokument požadující tvrdší kontroly na evropských hranicích, který se momentálně nachází ve fázi politických diskuzí na půdě Evropského parlamentu.

Jeden z europoslanců, který si nepřeje být varován, před tímto dokumentem a diskuzemi na toto téma důrazně varuje, že hrozí další zhoršování vztahů mezi europoslanci, sdruženými v Evropské lidové straně. Co se týče vztahů mezi jednotlivými lidovci v Evropě, tak ty se momentálně nejvíce vyostřují mezi Švédy a Nizozemci a Maďary, Rakušany a Němci reprezentovanými CSU.

Zatímco nizozemští a švédští lidovci se tváří liberálněji, tak maďarští, rakouští a němečtí lidovci konzervativněji a hlavně odmítavěji, pokud jde o určitá kontroverzní témata. Německá CDU Angely Merkelové se snaží zastávat v těchto roztržkách neutrální stanovisko. 

Témata:  Angela Merkelová Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy